Forma na přípravu tradičního trdelníku, sada 2 ks, pomůže vám připravit, nechat vykynout a upéct krásné a voňavé trdelníky, materiál nerez, průměr 6 cm, délka 16 cm.
Forma na přípravu tradičního trdelníku, sada 2 ks, pomůže vám připravit, nechat vykynout a upéct krásné a voňavé trdelníky, materiál nerez, průměr 6 cm, délka 16 cm.
Podrobný popis
Recept na domácí trdelník
Suroviny: 2 vejce, 250 ml mléka, 80 g rozpuštěného másla nebo tuku, 42 g droždí, 3 lžíce moučkového cukru, 500 g polohrubé mouky (někdo peče i z hladké nebo promíchá napůl hladkou a polohrubou) a špetka soli. Na obalení 5 lžic skořicového cukru (lze smíchat i s vanilkovým), na potření rozšlehané vejce.
Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Z těsta vyválíme 3–4 mm silný plát, nařežeme na dlouhé pásky asi 1,5 cm široké a obtáčíme jimi formy na trdelník. Konce zastrčíme pod těsto, aby se nerozmotávaly. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve skořicovém cukru. Než se nám rozehřeje trouba, můžeme nechat trdelníky (připravené na plechu nebo na pekáči) ještě 15 minut dokynout
Domácí trdelník pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Po upečení sundáme z trubiček. Někdo je uvnitř i potírá marmeládou. Nejlépe chutnají ještě teplé. Dobrou chuť.